Aanvullend pensioen voor de ZZP-er

Hoe kunt u als ZZP-er pensioen opbouwen? Als ZZP-er wilt u op een bepaald moment ook van uw oudedag kunnen gaan genieten. Daar moet dan wel geld voor zijn. Hoe regelt u dat? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Op de eerste plaats kunt u denken aan de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).
Als zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) heeft u, in tegenstelling tot de directeur-grootaandeelhouder van een BV, geen mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Wel kunt u gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).  U trekt dan elk jaar een bedrag van uw belastbare winst af. Dat resulteert in een jaarlijkse belastingbesparing die u kunt gebruiken voor de financiering van uw oudedagsvoorziening. Let wel, alleen deelname aan de FOR levert geen pensioen op!

Vervolgens is het daarom van belang dat u pensioen opbouwt via een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds.
Als ZZP-er wordt u niet als werknemer aangemerkt. Met uitzondering van enkele beroepspensioenfondsen (zoals voor artsen of notarissen), kunnen zelfstandigen niet deelnemen aan een pensioenfonds. Wel bestaat er een mogelijkheid om jaarlijks een bedrag te storten bij een verzekeringsmaatschappij voor een lijfrente of kapitaalverzekering.

Het opbouwen van pensioen is voor een ZZP-er vaak lastig. Stippel daarom zorgvuldig een goede financiële planning uit. Bekijk samen met ons hoe u dat op de meest gunstige wijze kunt doen.

N.B. Vaak wordt bij pensioen alleen gedacht aan het ouderdomspensioen. In eerste instantie is het regelen van een nabestaandenvoorziening vaak veel belangrijker. Een overlijdensrisicoverzekering kan hiervoor de oplossing zijn.